Dikte van natuursteen
Afhankelijk van de bewerking van natuursteen verschilt de bovenkant van de onderkant van de steen. Als natuursteen niet gezaagd is, kunnen er grote verschillen zijn in de dikte van natuursteen. In dit geval rust de natuursteentegel bij een dunne laag mortel op een aantal plaatsen op de ondergrond/voorstrijk en ontstaan er op een aantal plaatsen holle ruimten. Daarom zijn er bij het leggen van natuursteen drie verschillende legmethoden mogelijk, afhankelijk van de vlakheid van de onderkant.
Hoe aanpakken?
1. Recht en op gelijke dikte gezaagde natuursteen kan volgens de dunbedmethode worden gelegd. Het is belangrijk dat de onderkant van de natuursteen zo vlak is dat er geen holle ruimten tussen de natuursteen en de lijm ontstaan.
De volgende lijmen kunnen voor de dunbedmethode worden gebruikt:
Vochtgevoelige natuursteen
Vochtgevoelige natuursteen
2. Voor op gelijke dikte en niet op gelijke dikte gezaagde natuursteentegels kan de middelbedmethode worden gebruikt. De dikte van het mortelbed mag tussen 5 en 20 mm liggen. Dit kan bijvoorbeeld met een middelbedtroffel worden bereikt. Bij wanden brengt u de mortel op de achterzijde van de natuursteentegels aan.
De volgende lijmen kunnen voor de middelbedmethode worden gebruikt:
Vochtgevoelige natuursteen
Vochtgevoelige natuursteen
3. Vooral voor niet op gelijke dikte gezaagde of grootformaat natuursteentegels raden we de dikbedmethode aan.
Mogelijke producten zijn: ARDEX X 32 (Let op, hier kan het nodig zijn om een zandmengsel aan te brengen of om de achterkant van de tegels te egaliseren)
Vochtgevoelige natuursteen