Risico op verkleuring en vervorming

Risico op verkleuring en vervorming

De poreusheid, het waterabsorptievermogen en het mineraalgehalte zijn eigenschappen van natuursteen die invloed hebben op het verkleurings- en vervormingsrisico van natuursteen. Vocht uit lijm, egalisatiemortel of ondergrond kan leiden tot verkleuring of vervorming van natuursteen. Dit vocht verspreidt zich namelijk door het gelegde materiaal en lost fossiele of minerale stoffen op, waardoor verkleuring optreedt. Want sommige soorten natuursteen bevatten minerale of fossiele bestanddelen die ongewenste reacties en verkleuringen kunnen veroorzaken wanneer zij in contact komen met vocht uit de legmaterialen.

Deze verkleuringen zijn onomkeerbaar en kunnen vaak alleen worden opgelost door volledige demontage van de vloerconstructie. Naast verkleuren kan natuursteen ook gaan schotelen. Ook hier speelt vocht dat opstijgt uit het mortelbed een grote rol: mineralen in de natuursteen absorberen vocht uit de mortel en beginnen op te zwellen. Omdat de onderkant meer uitzet dan de bovenkant, begint de natuursteen te schotelen. De legmaterialen moeten daarom uiterst zorgvuldigheid worden gekozen.

Hoe aanpakken?

Voor het leggen van vochtgevoelige natuursteen moeten daarom producten met het door ARDEX ontwikkelde ARDURAPID®-effect worden gebruikt. Het ARDURAPID®-effect zorgt er namelijk voor dat het aanmaakwater van de legmaterialen volledig en snel gebonden wordt en er dus geen vocht in de natuurstenen vloer of wand kan binnendringen. Het overtuigende resultaat: een natuurstenen vloer of wand zonder verkleuringen, kalkvlekken en vervormingen.

De volgende producten bevatten het ARDURAPID®-effect en kunnen dus worden gebruikt voor het verkleuringsvrij leggen van natuursteen: ARDEX N 23, ARDEX N 23 W en ARDEX S 28 NIEUW.

ARDEX N 23
ARDEX N 23 W
ARDEX S 28 NIEUW