Duurzaam handelen bij Ardex

Building tomorrow

Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s van onze tijd. Hoewel ‘building’, bouwen dus, onze kernactiviteit is, staat ‘building tomorrow’ ook voor het samen streven naar een leefbare, duurzame toekomst, die we actief mede vormgeven.

Met ARDEX goes Zero hebben we ons daarom in een eerste stap vastgelegd om onze bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken; tegen 2035 in Europa (scopes 1 en 2) en tegen 2045 in alle landen waar we actief zijn. Dit geldt voor alle directe en indirecte emissies van broeikasgassen.

Voor ARDEX zijn ecologie en economie twee kanten van dezelfde medaille. Met het oog op klimaatverandering moeten we zuinig omgaan met waardevolle hulpbronnen. Daarom leveren we producten die niet alleen eenvoudig te verwerken zijn, maar ook lang meegaan, emissiearm en milieuvriendelijk zijn in gebruik en duurzaam worden geproduceerd.

Duurzaamheid is een grondbeginsel van de bedrijfsstrategie van ARDEX. De investeringen in onze productiefaciliteiten versterken de betreffende dochteronderneming, zorgen voor werkgelegenheid, dragen bij aan de lokale economie en houden tegelijkertijd de afzetkanalen naar onze klanten kort. Onze productieprocessen brengen bovendien goed presterende producten van de hoogste kwaliteit voort die betrouwbaar zijn en een lange levensduur hebben.

Daarnaast zien we duurzaamheid als een onderdeel van een sterk, betrouwbaar partnerschap binnen het bedrijf en daarbuiten. In een familiebedrijf als dat van ons spelen onze medewerkers een cruciale rol en de samenwerking met onze verkooppartners bevorderen we met het oog op wederzijds succes op de lange termijn.

‘Building Tomorrow’ betekent voor ons: bouwen voor morgen en zo vorm geven aan een duurzame toekomst. Als een van de marktleiders voor speciale chemische bouwstoffen zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid en onze rol in de verduurzaming van de bouwsector. Onder de paraplu ‘Building Tomorrow’ bundelen we daarom al onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid, zoals onze groepsbrede klimaatbeschermingsstrategie ‘ARDEX goes Zero’.

Met ‘ARDEX goes Zero’ nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om klimaatbe-scherming en zetten we ons in voor de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Met onze klimaatstrategie willen we in 2045 wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn – in Europa al vanaf 2035 (scope 1 en 2).

Meer informatie over ‘Building tomorrow’ en ‘ARDEX goes Zero’ vindt u hier of in ons laatste duurzaamheidsrapport.

Ons DNA

Duurzaamheid is voor ARDEX een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie. We denken en handelen al vele jaren op een verantwoorde manier en toekomstgericht – en nemen zo onze verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als het gaat om het zuinig gebruik van grondstoffen en een eerlijke en respectvolle omgang met elkaar.

Klik hier om ons duurzaamheidsverslag voor 2022 te lezen!

Meer ontdekken

ARDEX-principes van duurzaam ondernemen

De onderstaande duurzaamheidsprincipes hebben zowel betrekking op onze dagelijkse werkzaamheden als op onze langetermijndoelen.

3 pijler element overlay

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Meer ontdekken

3 pijler element overlay

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Meer ontdekken

DUURZAAMHEID ALS MONDIALE VERANTWOORDELIJKHEID

In 2015 hebben alle 193 VN-lidstaten de 17 Sustainable Development Goals – of duurzame ontwikkelingsdoelen – ondertekend, die deel uitmaken van de ‘Agenda 2030’. Het gaat hier om de doelen op het gebied van ‘milieu’ (ecologie), ‘economie’ en ‘maatschappij’ (sociale vraagstukken).
ARDEX zet zich in om deze doelen te bereiken. Ze vormen een integraal onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie.

INITIATIEVEN EN LIDMAATSCHAPPEN

Duurzaamheid is meetbaar – en kennisuitwisseling op dit gebied is belangrijk. Daarom steunen we actief verschillende initiatieven en organisaties die duurzaamheid in de bouwsector bevorderen.

ARDEX is medeoprichter van GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierter Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.)

Het doel van deze organisatie is om samen met consumenten, vaklieden en fabrikanten producten van hoge kwaliteit met lage emissies te ontwikkelen. De EMICODE is een keurmerk voor producten die bijzonder weinig schadelijke stoffen bevatten en uitstoten.

Lees hier meer over de EMICODE.

ARDEX is lid van de DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen)

De Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Duitse organisatie voor duurzaam bouwen) is een non-profitorganisatie die duurzame en milieuvriendelijke bouwmethoden promoot door middel van certificering, advies en opleidingen.

Meer informatie over de DGNB vindt u hier.

ARDEX is lid van Responsible Care (Verband der Chemischen Industrie e.V.)

Het doel van het ‘Responsible Care’-initiatief van het Verband der Chemischen Industrie e.V. (Duitse Vereniging van de Chemische Industrie) is om de gezondheid en het milieu te beschermen en veiligheid te garanderen door verantwoordelijk handelen.

Lees hier meer over Responsible Care.

Duurzaamheid in Witten

Onze productievestiging in Witten in Duitsland draait voor 100% op groene stroom en groen gas. Bovendien hebben we in 2022 onze zonnepaneleninstallatie van ongeveer 5.000 vierkante meter in gebruik genomen en sindsdien wekken we onze eigen elektriciteit op. Hierdoor was onze CO2-voetafdruk in 2022 meer dan 45% kleiner dan in 2019.

In 2022 ontvingen we tevens het ’Wasser.Zeichen’-keurmerk van EGLV (EMSCHERGENOSSENSCHAFT en LIPPEVERBAND) voor de regenwaterafvoer van onze daken en het regenwaterbeheer. Het ’Wasser.Zeichen’-keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die de natuurlijke waterkringloop in steden bevorderen en zorgen voor een duurzame omgang met regenwater.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid bij ARDEX

In de 18e eeuw evolueerde het begrip duurzaamheid, dat toen enkel in de bosbouw werd gebruikt, naar een belangrijk begrip voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Duurzaamheid wordt nu gezien als een alomvattend concept dat kan worden uitgelegd aan de hand van het driepijlermodel van duurzaamheid: ecologische, economische en sociale doelen. Wil een systeem duurzaam zijn, dan moeten alle drie de gebieden in gelijke mate en in evenwicht met elkaar worden benaderd.

Bij ARDEX verstaan we onder duurzaamheid verantwoord gedrag met maatschappelijke verantwoordelijkheid op alle drie de gebieden. Dit geldt binnen ons bedrijf voor de samenwerking met onze medewerkers en met onze externe belanghebbenden. Door regelmatig in gesprek te gaan met onze belanghebbenden, evalueren en herbeoordelen we voortdurend onze duurzaamheidsstrategieunsere, die zelfs verder gaat dan het klassieke driepijlermodel.

Duurzaam bouwen wordt meestal vooral geassocieerd met ecologische aspecten. Maar duurzaam bouwen is veel meer. Naast de keuze van geschikte bouwmaterialen gaat het bij duurzaam bouwen ook om economische criteria zoals kosten en zuinigheid in gebruik, bijvoorbeeld bij het onderhoud van een gebouw, en de mogelijkheden om een gebouw te moderniseren of voor andere doeleinden te gebruiken.

Het comfort van de gebruiker en andere sociaal-culturele factoren zijn echter ook doorslaggevende criteria. In het holistische systeem wordt de volledige levenscyclus van het gebouw meegenomen. Hieronder valt ook de sloop van het gebouw en de milieuvriendelijke afvoer en het hergebruik van de grondstoffen.

De constructie van een gebouw moet dus niet alleen ecologisch en economisch, maar ook maatschappelijk toekomstbestendig zijn. Duurzaam bouwen begint daarom al tijdens het plannings- en bouwproces door rekening te houden met duurzaamheidsaspecten. Duurzaamheid kan daarom worden gezien als een integraal onderdeel van een bouwproject.

Als fabrikant van bouwproducten is het ook in ons belang duurzaam bouwen te bevorderen. Daarom zijn we sinds 2011 lid van de DGNB (Duitse Vereniging voor duurzaam bouwen). Onze ARDEX-producten leveren dankzij hun ecologische voordelen en technische prestaties een doorslaggevende bijdrage aan de duurzaamheid van gebouwen.

EPD is de afkorting van Environmental Product Declaration (milieuproductverklaring) en dient als onafhankelijke informatiebron voor het beoordelen van de milieu-impact van gebouwen. De milieuproductverklaring is een document van meerdere pagina's waarin de milieueffecten worden beschreven op basis van een levenscyclusanalyse met kwantitatieve gegevens. Deze verklaringen worden door onafhankelijke beoordelaars van het IBU (Duits Instituut voor bouw en milieu) gecontroleerd op basis van de ISO 14025- en EN 15804-normen en vervolgens gepubliceerd.

Een ARDEX-duurzaamheidsinformatieblad bevat alle relevante informatie over de emissies van een bepaald product en een overzicht van de classificatie en evaluatie van het ARDEX-product volgens bekende gebouwcertificeringssystemen (zoals DGNB, LEED e.d.), die een belangrijke rol spelen als het gaat om duurzaam bouwen.

Onze voetafdruk verkleinen door negatieve effecten te verminderen. Het gebruik van hulpbronnen tot een minimum beperken, CO2-uitstoot en productie van afval reduceren en streven naar een lager energieverbruik. De voetafdruk toont namelijk de negatieve impact van menselijke activiteiten op het milieu.

Onze handafdruk vergroten door positieve impact op onze omgeving uit te oefenen en onze bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. Dit doen we door innovatieve producten, duurzame oplossingen, verantwoord grondstoffenbeheer en door onze adviesdiensten op het gebied van duurzaam bouwen uit te breiden, zodat we onze klanten deskundige en transparante ondersteuning kunnen bieden bij hun bouwprojecten. De ecologische handafdruk laat de positieve acties voor een duurzame toekomst zien.

Als fabrikant van bouwmaterialen is het onze verantwoordelijkheid om onze ecologische voetafdruk te blijven verkleinen, bijvoorbeeld door innovatieve, duurzame producten met een lage uitstoot. We zien deze vorm van duurzaamheid echter ook als een gezamenlijke kans om actief vorm te geven aan de toekomst.